ED - Rechter voelt gemeente Best aan de tand over 'trucje' rond plan arbeidsmigrantendorp

BEST/DEN BOSCH - Het trucje waarmee de gemeente Best de bouw van een ‘arbeidsmigrantendorp’ blokkeert, kan niet door de beugel. Dat betoogde het bedrijf Scherpenhuizen vrijdag in de rechtbank. “Dit is onbehoorlijk bestuur”.

Jens Verhagen 26-11-22

De Eindhovense groente- en fruitgigant wil op bedrijventerrein Breeven vlakbij Batadorp een complex voor ruim vierhonderd buitenlandse werknemers bouwen, maar zag dat plan gedwarsboomd worden door de gemeente. Dat terwijl het bestemmingsplan voor de locatie - het oude complex van SportsPlanet aan De Maas - een hotel en logies toelaat.

Hoe zat het ook alweer? Het Bestse college van burgemeester en wethouders stelde de vergunningsaanvraag van Scherpenhuizen buiten behandeling, omdat aangeleverde stukken incompleet zouden zijn. Doordat de gemeenteraad even daarvoor achter gesloten deuren een zogeheten voorbereidingsbesluit nam, zou een nieuwe aanvraag worden getoetst aan nieuwe regels. Die verbieden het bouwwerk te slopen en ‘bestaand gebruik te wijzigen’.

“Een nieuwe aanvraag doen, had dus geen zin”, aldus de advocaat van het bedrijf, vrijdagochtend in de rechtbank in Den Bosch. “Het college zocht en vond een haakje om dit te blokkeren, niet gebaseerd op een goede onderbouwing of het juist interpreteren van de wet. Dat is onbehoorlijk bestuur.”

De advocaat van de gemeente ziet dat anders. De manier waarop het buiten behandeling stellen samenviel met het besluit van de gemeenteraad zou berusten op toeval, omdat Scherpenhuizen zelf wachtte tot de laatste dag voor de deadline om stukken aan te leveren.

Opmerkelijk is wel dat het plan voor het complex binnen de Bestse politiek al van begin af aan als ‘onwenselijk’ werd bestempeld. Ook de bestuursrechter zet vraagtekens bij de gang van zaken op het gemeentehuis. “U had toch ook kunnen bellen als u nog aanvullende informatie nodig had?”, vroeg ze zich hardop af. “Het is namelijk nogal een omvangrijk project en een beslissing met grote consequenties.”

Scherpenhuizen eist dat het besluit van de gemeente van tafel gaat en er alsnog een vergunning wordt verleend. Het bedrijf is de grootste groente- en fruitverpakker van Nederland. Er werken zo’n 350 mensen, plus een paar honderd flexkrachten, afhankelijk van het seizoen. “Het gaat ons om goede huisvesting voor onze buitenlandse medewerkers”, aldus directeur Martin Scherpenhuizen. “Dat willen we samen doen met de gemeente en de buurt.”

Hij stelde eerder ook een schadevergoeding te zullen eisen, onder meer vanwege de opgelopen vertraging voor het project. Die procedure is nog niet opgestart. Zijn advocaat stelt daarvoor eerst de uitspraak af te willen wachten. Die volgt over een aantal weken.

Marloes Vermeulen